69051.jpg

Maltti on valttia liikunnassakin. Miten olisi vanha kunnon kotivoimistelu musiikin tahdissa?

Yhdysvaltojen lääkärit ovat huolissaan siitä, että sikäläiset suuret ikäluokat kuluttavat itsensä loppuun rankalla liikunnalla. (Bill Pennington: With Age, exercise caution. - International Herald Tribume, 20.4.2006) Ilmiö on saanut nimen "boomeritis" (baby boomers, arthritis) lääketieteellisissä piireissä. "So many boomers are breaking down. It ought to be called Generation Ouch." (Ai, ai, kun koskee-sukupolvi)

Keski-ikäisten urheiluvammat ovat lisääntyneet 33% vuosina 1991-1998. Babyboomerit ovat tottuneet pitämään rankkaa liikuntaa itsestään selvyytenä, olennaisena osana laaadukasta elämää. 50-70 -vuotiaina halutaan tehdä yhtä paljon kuin 25-vuotiaaan. "Mutta evoluutio ei tapahdu niin nopeasti", ihminen kuluu kuten ennenkin.

Avioerojen lisääntyminen vie sekä naiset että miehet kuntosalille. "Eronneet naiset haluavat uuden miehen. Eronneet miehet haluavat tavata nuoremman naisen. On käynnissä kova kilpailu".

"Me voidaan tehdä mitä hyvänsä"- sukupolvi on tottunut siihen, että kaiken voi korjata. Usein voikin, ja nivelten korjausleikkaukset ovat miellyttävämpi asia kuin sydänleikkaus. Liikunnan katsotaan ehkäisevän useita sairauksia Alzheimerin taudista sokeritautiin asti.

Kannattaa olla varovainen, jotta ei romahda. Niveliä säästävät liikunnat kuten pyöräily ja soutaminen saattavat sopia. Artikkelissa neuvotaan pyytämään ammattitaitoista liikunnanohjaajaa suunnittelemaan sopiva kuntoiluohjelma tai liikkumaan muuten kohtuudella.  PAA