Hakemalla nimellä Sun City löytää varsinkin Floridasta paljon osumia. Käsite tarkoittaa seniorikansalaisten ylellisiä asumisyhteisöjä aurinkoisessa etelässä. Omassa alitajunnasani ovat eteläisen Afrikan surullisen kuuluisat sun cityt, joihin apartheidin aikana matkustettiin rellestämään ja viettämään pahaa elämää. Raportteja ei ole tullut siitä, miten elämä niissä nykyään jatkuu.

USA:n sun cityihin liittyy mielikuvia aidatuista alueista ja vartijoista, jotka estävät rupusakkia tulemasta ryöstelemään. Alueet ovat roskattomia ja luonnonkauniita - mutta niin hengettömiä. Itse kuvittelisin kyllästyväni sellaiseen elämään alta aikayksikön. Samanlaista lie elämä myös Espanjan aurinkorannikolla.

Suomessa ei ehkä ole aidattuja asuinalueita, vanhojen ja varakkaiden reservaatteja, mutta on paljon ylellisiä kerrostaloja veteraani-ikäisille. Osalla eläkeläisistä menee tosi hyvin. He ovat ruskettuneita ja terveitä kultahampaisia. Työeläkeläiset pärjäävät hyvin eikä ihme, että on herännyt vastustavia ääniä kuten Osku Pajamäen protestointi suurten ikäluokkien itsekkyyttä kohtaan. Nuorten kapinassa, josta oli merkkejä vapun levottomuuksissa Helsingissä ei suuntauduttu ahnetta ikäluokkaa vastaan, mutta kylläkin protestoitiin kapeita elinoloja kohtaan. Meistä, jotka otimme opintolainaa ja puursimme vuosikausia ahtaissa oloissa suuremmin mellakoimatta se tuntuu vähän oudolta. Jokaisella sukupolvella on omat vaikeutensa. JM