192550.jpg

Sumuinen aamu Helsingin keskustassa 20.9.2006. Kuva: Anna Amnell

Muistan, kuinka AFS-äitini Roz kertoi Intian matkastaan. Hänen nuorin tyttärensä oli Intiassa rauhanjoukoissa miehensä kanssa ja pyysi äitään käymään siellä. Roz oli jäänyt juuri leskeksi ja tunsi olevansa täysin tottumaton matkustamaan yksin ja vieläpä ulkomailla ja vieläpä Intiassa.

Hänen vävynsä kirjoitti: "Roz, kun intialaiset näkevät platinanharmaat hiuksesi, saat heiltä ruhtinaallisen palvelun. Täällä kunnioitetaan vanhoja ihmisiä."

Vävy oli oikeassa. Matka oli todella onnistunut.

Jukka ja minä olemme yrittäneet innostaa 50plussalaisia tuomaan esille mielipiteitään tai jopa kirjoittamaan tänne omia kirjoituksiaan. Ikääntyminen, yli 50 vuoden iän ylittäminenkään ei näy olevan kuitenkaan arvostettu asia. On ehkä hauskempaa kirjoittaa nimimerkillä ja salata täysin ikänsä. Tämähän johtuu tietenkin yhteiskunnastamme, joka ei arvosta iäkkäitä ihmisiä.

Emme ole kuitenkaan lopettaneet tätä blogia, sillä tällä on jatkuvasti lukijoita. Tässä kuussakin jo 572 vierailua, yhteensä 1437 osumaa 183 erilaisesta koneesta.

Koetan kirjoittaa tänne nyt, kun minulla on taas vapaata aikaa. Ja voihan tuuli kääntyä. Suomi on pieni maa, ja jonkun vaikutusvaltaisen ihmisen lausunto voi muuttaa asenteita ikääntyneitä kohtaan. Jane Fonda ei siihen pystynyt, ei Bill Clintonkaan. Ei ole pystynyt 50plus-naispresidenttikään. Kukahan saisi ikääntymisen näyttämään arvostettavalta asialta Suomessakin?

Jukka kertoo Maalainen-blogissaan kiinnostavia asioita elämästään saarella. Se on hänelle arkea, mutta meille muille hyvin eksoottista ja erilaista elämää kuin ainakin täällä Helsingissä. 

Miellyttävää syksyä kaikille tämän blogin lukijoille. PAA